Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Nessiterius rhombopteryx! - Lochnesská příšera

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Pověst o Nessie přežila už 2 tisíceletí a zvíře, o němž je řeč, neobývá nějaké nedostupné končiny, ale žije v Evropě, 800 km od Londýna v skotském hrabství Inverness.
První zmínka o Nessie pochází z dob starého Říma od Pliniuse. Další 2 zmínky jsou z 6.století. První z ní hovoří o výpovědi mnicha z blízkého klaštera, který viděl z břehu jezera obrovského tvora, jenž pronásleduje plavce. V roce 561 se v letopisu objevila podobná zmínka, ale pak na dalších 1000 let nic.
Roku 1547 se prý neznámé zvíře znovu objevilo a po vynoření na břeh začalo rvát duby z kořenů. Nějaký Campbell se svými druhy se jí postavili, ale všichni byli tvorem zabiti.
K nejmasivnějšímu nárůstu pozorování tajemného giganta došlo až v 2 posledních stoletích. Například v roce1827 byla pozorována 17 krát a v roce 1880 kvůli ní dokonce ztroskotal malý výletní parník. Opakovaně byla Nessie pozorována v letech: 1883-1885, 1893, 1898, 1902, 1904, 1910, 1912, 1917, 1928, 1929 a 1932.
Až v roce 1933 jeli za svítání manželé Keyovi podél jezera. Za volantem seděl John Key a upřeně sledoval cestu. Najednou prudce zabrzdil a oba viděli tmavé a velké tělo, jak se pomalu sune přes silnici a ztrácí se ve vodě.
Během dalších 40 let Nessie mnohokrát vyplavala a lidé ji fotografovali, natáčeli, ale přesto se nepodařilo nikdy získat přesvědčivý důkaz.
V roce 1963 se se Nessie během 5 dnů objevila 40 krát. Potvrzuje to svědectví více než 200 pozorovatelů, kteří byli úmyslně rozestaveny kolem jezera.
Čím více bylo více svědků a nových pozorování, tím častěji se ozývaly hlasy odpůrců Nessie, kteří ji označovali za podvod.
V roce 1968 na Nessie vyzkoušelo elektronické oddělení Birminghamské univerzity nový zvukový lokátor. Zde jsou slova vedoucího expedice:
,, Zvláštní zájem zasluhuje film natočený 22.srpna v 16.30h. Zvukový radar
pročesával jezero jako obvykle a synchroní kamera byla nastavena tak, aby každý snímek odpovídal jednomu zvukovému impulsu. Už na druhém snímku je vidět, jak se nějaký velký předmět zvedá ode dna…jeho délka byla asi 20-30 m.“ Dále uvádí, že se přědmět pohyboval rychlostí 3,3 m za sekundu, a dodává, že takovou rychlost v jezeře může vyvinout jen živý tvor. Do zkoumaného pole se dostalo ne jedno, ale hned několik živých tvorů různé velikosti.
Po této expedici následovala řada dalších. Japonští vědci věnovali na výzkum Nessie 225 000 $ a sestrojili 2 miniponorky.

Podle údajů americké výzkumné ponorky se tvor ( podle ultrazvukových
Přístrojů) pohyboval pouze 20 stop od ponorky.
Po těchto expedicích se opět zvedla další vlna nedůvěry, ale je pravda, že i přes všemožné technické vymoženosti se nepodařil získat stoprocentní důkaz.
Podle očitých svědků získala Nessie přibližně tyto proporce: 15-20m dlouhá + 3m dlouhý krk a na hlavě výrůstek v podobě rohu. Někteří zoologové se domnívají, že právě na konci tohoto rohu se by mohl nacházet dýchací otvor, to by vysvětlovalo proč vyplouvá pouze zřídka na hladinu. Zvíře má také neobvyklé asi 2m dlouhé kosodelníkové ploutve. Podle těchto ploutví dostala Nessie v roce 1975 officiální zoologický název : Nesseterius rhombopteryx-Nessie s kosodelníkovými ploutvemi. Spor o existenci vyvrcholil roku 1975, kdy se 11. listopadu sešla dolní sněmovna parlamentu a byli vyslechnuti znalci, ale k jednoznačnému závěru nedošlo. Jediným výsledkem bylo, že je nutné Nessie chytit a přesvědčit veřejnost o existenci. Ale jak ji ulovit, když už dříve sněmovna odhlasovala zákon na její přísnou ochranu?
Co je tedy Nessie za živočišný druh? Někteří vědci se kloní k názoru, že jde o druh gigantické ryby. Další, že je to nový druh tuleně, nebo kytovce. Většina se , ale kloní k názoru, že se jedná o druhohorního Plesiosaura, či jiného příbuzného plaza.
Zprávy o existenci bájného tvora přicházejí i z jiného skotského jezera - Loch Morar. Další je z Islandu. I rybáři z alijašských vod prý zahlédli neobvyklé zvíře nevídaných rozměrů. V Norsku žije údajně nedaleko města Narvik a ve Švédsku v 6 jezerech. Ani Američané nezůstávají pozadu. Ve státě Main tu 3.8 roku 1868 zastřelili obrovské zvíře podobné ještěru. Zůstaly po něm kresby i zprávy mnoha svědků. Zvíře bylo prý vystavováno na jarmarcích a měřilo 11m ,s vahou téměř 9 tun .
Nejsilnějším argumentem odpůrců Nessie je tvrzení, že není možné, aby nějaký plaz přežil do dnešních dní. Sovětský vědec G.Bachrušev však předpokládá, že v mezozoiku mohli existovat i sladkovodní Plesiosauři. Mohli tedy v malých skupinách přežít v jezerech, která se dochovala z mezozoiku.
Jestli však nějací archaičtí tvorové existují jsou nepochybně ve stádiu vymírání, a tím neobyčejně vzácní a cenní pro vědu. Proto nelze spor o Nessie zlechčovat. Nakonec stejně zvítězí pravdivá, přesvědčivá fakta, at´už dá výsledek pátrání za pravdu té či oné straně…


Pozn: rozměry jezera Loch Ness: délka-38km,šířka-3km,hloubka–v průměru 152m,nevíce 229m


Použitá literatura: Obojživelníci a plazi, Jurij Dmitrijev,Lidové nakladatelství, Praha 1988

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT